Wiele osób z sentymentem wspomina smak jabłek papierówek czy antonówek rosnących u dziadków w sadzie na wsi, lub jedzonych podczas wakacji w dzieciństwie. Bez wątpienia jabłka są naszym owocem narodowym.

Polska jest 4 największym producentem jabłek na świecie! Wyprzedzają nas tylko tak ogromne kraje jak Chiny, Stany Zjednoczone i Turcja. Jabłka posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, a jedną z nich jest pozytywny wpływ na redukcję masy ciała, który za chwilę zostanie dokładniej opisany. Dodatkowo mają one pozytywny wpływ na odporność naszego organizmu, co jest bardzo istotne w zimowych miesiącach kiedy nie mamy dostępu do aktywności na świeżym powietrzu oraz świeżych owoców. Jabłka jednak dzięki długiej żywotności bez problemu mogą być przechowywane w chłodniach, zachowując świeżość i wartości odżywcze.

Jabłka bez względu na odmianę zawierają bardzo mało kalorii. To sprawia, że na pytanie jabłka a odchudzanie zawsze trzeba będzie odpowiedzieć jak najbardziej tak. Są one szczególnie polecane w okresie kiedy się odchudzamy. Można znaleźć nawet specjalne diety, w których jemy tylko jabłka lub produkty z nich zrobione. Mają one na celu zrzucenie niechcianych kilogramów i oczyszczenie organizmu z toksyn. Jabłka poprawiają również przemianę materii, dlatego ich spożywanie podczas diety ma pozytywny wpływ na proces odchudzania. Diety składające się jedynie z jabłek nie będą jednak dobrym rozwiązaniem długotrwale, łatwo przez nie wpaść w efekt jojo, spadek wagi będzie znaczny ze względu na niską zawartość kaloryczną, jednak organizm w dłuższym czasie będzie domagał się uzupełnienia straconych kalorii.

Jabłka posiadają również dużo błonnika, dzięki temu wspomagają one osoby walczące z nadwagą, ponieważ błonnik daje na dłużej uczucie sytości. Sprawi to, że po zjedzeniu jabłka lub posiłku, który go zawiera nie będziemy mieli ochot podjadać przed kolejnym posiłkiem. Należy jednak pamiętać, że to skórka jabłka zawiera najwięcej błonnika, dlatego ważne jest dokładne umycie i zjedzenie całego jabłka bez obierania. Błonnik dodatkowo będzie pozytywnie wpływał na pracę żołądka i jelit. Można dzięki temu niknąć zaparć. Badania udowodniły, że regularne spożywanie jabłek może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także wystąpienie takich chorób jak zawał czy miażdżyca, które są bardzo popularnymi chorobami we współczesnych społeczeństwach spożywających duże ilości wysoko przetworzonej żywności. Niektórzy naukowcy porównują działanie jabłek do działania leków na serce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here